#Stuurzenietterug

Afghanistan is onveilig: #stuurzenietterug

De Nederlandse overheid beweert dat Afghanen kunnen worden teruggestuurd omdat het land veilig genoeg is. Het tegendeel is waar. Zij zijn hier, maar ze kunnen en mogen niet terug. Omdat meisjesscholen onder vuur genomen worden, omdat er nog steeds bommen vallen en zelfmoordaanslagen zijn en omdat de vervolging van religieuze, etnische en seksuele minderheden aan de orde van de dag zijn. Afghanistan is onveilig, dus #stuurzenietterug.

Nederland maakte in Europees verband afspraken over het terugsturen van Afghaanse vluchtelingen. In mei komt de regering met een nieuwe brief over de situatie in Afghanistan. Wij Nederlanders zeggen tegen het kabinet: kijk naar de risico’s, luister naar de verhalen van deze mensen, luister naar de maatschappelijke- en hulporganisaties. En neem een verstandig besluit. Afghanistan is onveilig, #stuurzenietterug. Teken de petitie!

Petitietekst

Beste staatssecretaris Harbers en leden van de Tweede Kamer,

Wij zijn zeer bezorgd over de (gedwongen) terugkeer van Afghaanse burgers. Uitzettingen vinden plaats terwijl er sprake is van een grootschalig, wijdverspreid conflict en ernstige mensenrechtenschendingen.

Gedwongen terugkeer naar Afghanistan is in strijd met het kernprincipe van het vluchtelingenrecht dat een vluchteling niet mag worden uitgezet naar een land waar zijn/haar leven of vrijheid wordt bedreigd.

Wij roepen u daarom op te stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers naar Afghanistan totdat het weer mogelijk is om mensen in veiligheid en waardigheid terug te laten keren.

Amnesty International
Defence for Children
Don’t send Afghans back
Kerk in Actie
Pax
Save the Children
Stichting INLIA
Stichting LoS
Unicef Nederland
Vluchtelingenwerk Nederland