Bijbel vertaald in 20 nieuwe talen

De Bijbel is sinds 2017 vertaald in 20 nieuwe talen. Dit schrijft United Bible Societies (UBS), het overkoepelende orgaan van Bijbelgenootschappen in zijn laatste jaarverslag. Dat meldt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG), dat een bijdrage leverde aan verschillende vertaalprojecten.

De complete Bijbel is inmiddels vertaald in zeven nieuwe talen die gesproken worden in de landen Mozambique, Birma, Turkmenistan, Zuid-Soedan, Taiwan en Vietnam. Het Nieuwe Testament is in vier nieuwe talen verschenen, gedeelten van de Bijbel in negen talen. Over de hele wereld werden in 2017 vertaalprojecten afgerond in 49 talen, die gesproken worden door ruim 580 miljoen mensen.

De volledige Bijbel is nu te lezen in 674 talen die in totaal door 5,4 miljard mensen gesproken worden. In nog eens 1515 talen is het Nieuwe Testament beschikbaar, en voor 406 miljoen zijn gedeelten van de Bijbel beschikbaar. 209 miljoen mensen kunnen de Bijbel nog niet in hun eigen taal lezen.

NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf: “Het is prachtig om de progressie te zien. Tegelijk geldt dat veel van de 3.773 talen zonder eigen bijbel gesproken worden in moeilijk toegankelijke landen. Toch proberen we als UBS stappen te zetten om ook de mensen in die landen te bereiken. Daarnaast valt op dat in een groeiend aantal landen bestaande vertalingen verouderd raken en aan vervanging toe zijn, bijvoorbeeld in Angola.”

Bron: NBG/EO Visie